Os og dem

Ord som identitetspolitik, krænkelseskultur og politisk korrekthed er blevet en fast del af den offentlige debat. Men ofte ender diskussionerne i et polariseret os mod dem: Mændene imod kvinderne, folket imod eliten og ytringsfrihedsforkæmperne imod de krænkelsesparate. Enten er du med dem, eller også er du med os, og du køber altid hele pakken.

Os og dem træder et skridt tilbage. Med aktuelle eksempler – både de store geopolitiske og de nære fra hverdagen – giver bogen en introduktion til identitetspolitiske kampe inden for køn, race, nationalitet og socialklasse. Hvilke positioner strides på feltet, og hvad er deres vigtigste pointer, idéer og uenigheder?

Os og dem fortæller også historien om dengang, da en højskolesang om en blond pige sendte CBS ud i shitstorm og satte den danske debat i brand. For at forstå, hvorfor en sang kunne få så meget opmærksomhed og skabe så dyb splittelse, analyserer bogen det meningsmiljø, de debatter foregår i, hvor unuancerede spidsvinklinger og polariserende fortællinger trives i jagten på kliks og viralitet.

Os og dem viser, hvordan vi kan få en bedre offentlig samtale om identitetspolitiske emner, diskrimination og magtforhold – med nuancerne, proportionerne og sandheden i behold.

Sagt om Os og dem:

“På mange sæt er bogen det bedste bidrag til den brede offentlighed om identitetspolitik og beslægtede debatter. […] Dette er bogen, man bør læse, hvis man bedre vil forstå, hvad identitetspolitik er, og hvordan den danske meningselite og de medier, der giver dem spalteplads, får denne politik galt i halsen.”
Eftertryk

“Marker og Hendricks hævder sig over de identitetspolitiske skænderier og sigter mod en analyse af hele det identitetspolitiske felt fra højre til venstre og fra større til mindre vægt på identiteten. Man behøver ikke være enig i enhver af deres analyser for at se det værdifulde i denne kølige tilgang.”
– Frederik Stjernfelt, professor, Aalborg Universitet

“I en tid, hvor identitetspolitik præger vores samfundspolitiske debat mere end nogensinde før, er Os og dem som sendt fra himlen. Den gør os klogere på, hvad identitetspolitik er, hvorfor identitetspolitik er svært at debattere, og hvordan vi kan blive bedre til det. Os og dem bør læses af alle, både dem der kaldes ‘krænkelsesparate’, og dem, der kalder ander det.”
– Natasha Al-Hariri, jurist og debattør.

“Uhyre interessant og velskrevet bog om et aktuelt fænomen.”
Lektørudtalelse

“Det er tankevækkende medieforbrugeroplysning og givetvis også gangbart i en journalist- og kommunikationsfaglig undervisningssammenhæng.”
Journalisten

“Ikke alene undersøger de nogle af de store debatter om påståede sager om krænkelse, men de har også analyseret deres anatomi, og de har analyseret, hvordan og hvorfor de opstår, og hvordan de typisk forløber. Fremstillingen er både klar og letforståelig – og analyserne er velunderbyggede.”
Kulturkapellet

“En klog og fornuftig bog, der kan få os til at slå koldt vand i blodet.”
Danske Kommuner

“Læsere uden filosofisk baggrund kan sagtens være med og bliver både underholdt og oplyst.”
Litteratursiden

Os og dem er indtil videre et af de bedre bud på fokusering på/og løsning af debatproblemerne.”
Bogvægten

“Overvejelserne er mange og nuancerede – og derfor er bogen også sprængfyldt med argumenter, vi kan tænke over og gøre brug af, når vi indgår i debatter på det identitetspolitiske felt. […] Der skal fra skribentens side først og fremmest sendes de varmeste anbefalinger af Os og dem, som er en spændende politisk analyse, der bør stå højt på listen for alle, der ønsker at vinde kampen om de identitetspolitiske positioner.”
– BoB, medlemsblad for SUF

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.